Čo so mnou rezonovalo v roku 2021? Myšlienky, citáty, výstrižky, ktoré podčiarkujem v knihách, highligtujem v Kindle, screenshotujem alebo len tak zapisujem. Trochu iný pohľad na to, čo som čítal, videl, počul alebo zažil v minulom roku.

Poďme na to!

What is my biggest fear? Failure of ambition. Že nenaplním svoj potenciál.

(1) Povedal Rasty Turek. Večera s Rasťom bola pre mňa jedno z najinšpiratívnejších stretnutí minulého roka, kde zaznelo viacero vecí, ktoré som si potom doma písal do poznámok. Výstup z toho nemám, ale dajte si Trubiho podcast, kde je celý Rasťov príbeh do detailu.

Nejúspěšnější z nás nejsou ti, kteří našli co je baví, ale ti, kteří jsou schopni projít tím balastem, obrovskou částí práce, která je nebaví, bez toho, aby je to zabrzdilo. 

(2) Petr Mára o smyslu života. Petra mám rád pre jeho ťah na bránku, prácu na sebe a zároveň flegmatický easy-going prístup. Toto vo mne dosť zarezonovalo, lebo priznám sa, že som to nikdy takto nevnímal. Dokonca hovorí, že keď niekoho baví 20% svojej práce, už je to celkom dosť.

But then Nims said: “Don’t listen to the others. You need to take chances and you need to take the risk sometimes in order to make things happen for yourself.

(3) Klára Kolouchová v rozhovore s Nims Purja v Netflix dokumente 14 Peaks. Ak žijete v istej bubline ľudí, tento dokument vás nemohol minúť. Ja som si ho dal dvakrát, pretože na prvú mi prekvapivo moc nesadol. Nimsa som sledoval už dlhšie, tiež čítam jeho knihu, takže som vedel, čo spravil. Ten výkon je obdivuhodný, bez debaty. Len som asi trochu viac čakal od samotného „dokumentu“ a filmárčiny. Ak vás toto bavilo, určite si pozrite K2 vlastní cestou od Kláry (ktorá sa práve objavuje aj vo 14 Peaks, pretože zrovna išla sama na K2 a točila o tom dokument) a hlavne Meru od Jimmyho China – to je tá filmárčina, ktorú mám rád.

Základ úspěšných firem je být méně blbý, neschopný, nefunkční jak konkurence…nemusíte být geniální. Akurát ta míra akceptovatelné neschopnosti se v tomto čase zmenšuje. 

(4) Martin Hausenblas v HN podcast. Úplne iný uhol pohľadu na podnikanie. Nemusíte všetko robiť tip top. Celý podcast je dosť kritický voči súčasnému smerovaniu ČR, ale zároveň vizionársky, kam by sa ČR mala uberať.

Všetko je také, koľko času do toho venuješ. Či je to postava, manželský život, výchova detí, alebo aj tento album… keď do toho investuješ veľa času, tak to tak aj vyzerá. A naopak. A najväčšie umenie je zariadiť si to tak, aby si na všetkých týchto frontoch vedel investovať dostatok času…

(5) DJ Anys, Kontrafakt. Na Kontrafakte som vyrastal a čo som od začiatku na nich cenil bolo neskutočné posúvanie úrovne, na tú dobu a na obor, v ktorom sa pohybovali. Trebalo to tam nájsť medzi riadkami pózy, ega a sebavedomia, ale toto bolo pre mňa na nich skutočne zaujímavé. Vlani vydali album k 20 výročiu kapely. DJ Anys je ten najmenej známy člen skupiny, povolaním úspešný kardiológ, PhD., 48 rokov, otec rodiny a jeho myšlienka, ktorú by ste v tom ustrelenom videu nečakali.

Svoboda je vybrat si, co nás bude svazovat.

(6) Kilian Jornet v knihe Neviditelná hranice. Kilian je top trail runner sveta, ktorý posunul viaceré hranice skyrunu, prelomil viaceré rekordy a definoval tento šport. Kniha ma nadchla, mix životopisu (resp. jednej jeho etapy), cestopisu (Himaláje) a veľa filozofie, ktorú som tam nečakal a bola veľmi osviežujúca. Sloboda, hory, samota.

The doer makes mistakes… mistakes come from doing, but so does success.

(7) John Wooden on Leadership. Športový leadership ma už roky fascinuje a konečne som sa dostal ku knihe Johna Woodena. Bol to tréner v NBA o pár generácií dozadu, myšlienky majú 50 a viac rokov, ale viaceré sú neskutočne nadčasové. Mohol by som spraviť celý jeden článok len s citátmi z tej knihy. O tom, čo je vlastne úspech, disciplína, porovnávanie s druhými.

I’m giving you these comments because I have very high expectations and I know that you can reach them. 

(8) Daniel Coyle o feedback v knihe Culture Code. Ultimátna veta, ktorá pomôže pri dávaní (kritického) feedbacku. Na jar 2021 sme spravili 5 sessions „BookClub“ – na Clubhouse, o knihách firemnej kultúre a leadershipe, Culture Code som si tak prečítal už po druhýkrát, veľmi odporúčam.

When leaders are willing to prioritize trust over performance, performance almost always follows.

(9) Simon Sinek v knihe Infinite Games. Nie som nejaký top fanúšik Sineka, ale táto kniha ma prekvapivo veľmi chytila. Na viacerých super príkladoch, dôvera a leadership, ruka v ruke, „nič nové“…

If you’ve got high performing employees, leading with context is best. To encourage original thinking, don’t tell your employees what to do.

(10) Reed Hastings v knihe No Rules Rules. No Rules Rules je kniha o firemnej kultúre Netflixu. Tiež sme sa jej venovali v Clubhouse a na svoj instagram som to zdieľal s otázkou, či toto nie je najlepšia kniha o firemnej kultúre ever. Stále neviem, ale je veľmi vysoko.

Mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem…

(11) Prezidentka Zuzana Čaputová v emotívnom prejave k národu. Political leadership at its best. Presah na čoraz väčšie názorové rozdelenie spločnosti, nielen u nás, ale kdekoľvek vo svete.

Strong leaders engage their critics and make themselves stronger. Weak leaders silence their critics and make themselves weaker. This reaction isn’t limited to people in power. Although we might be on board with the principle, in practice we often miss out on the value of a challenge network.

(12) Adam Grant v knihe Think Again. Toto bola posledná kniha v roku 2021 a pre mňa najlepšia, najviac obohacujúca. Preč so zaužívanými stereotypmi, vrytými myšlienkami, poďme to spochybniť, začnime odznova, rozmýšľajme ako vedec (s otázkou What evidence would convince me otherwise?) a rozšírme si názor.

Každé dobrodružství totiž člověku pocitově prodlouží život. Nejprve si ho užije v přítomnosti a pak ještě mnohokrát ve vzpomínkách.

(13) Ladislav Zibura v knihe Prázdniny v Evropě. Milujem cestopisy a keď sa hlavne prvý polrok nedalo cestovať, naviac sa nesmelo von z okresu, toto bola jasná voľba.

Zapísané v pôvodnom jazyku, tak, ako to zaznelo.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *