Radikální otevřenost – Kim Scott

Najlepšia leadership kniha roku 2018. Autorka vysvetľuje, prečo mať úprimný a otvorený prístup prináša lepšie pracovné výsledky a atmosféru zároveň. Poviete si, okej, to ma teda „prekvapilo“… Ale viete sami dať kritický feedback? Správne ho načasovať? Hodnotiť správanie a nie vlastnosti človeka? Feedbacku sa venuje ani nie polovica knihy, zvyšok je studnica manažerských skúseností z rôznych oblastí, od motivácie až po prepúšťanie ľudí. Kim pracovala v Google, Apple a koučovala šéfy v Dropboxu a Twitteru. Od koho sa chcete učiť viac?

The Culture Code – Daniel Coyle

Kniha plná príbehov (o.i. Zappos, San Antonio Spurs, Navy Seals), ktorá má potenciál zmeniť spôsob, akým vediete tím ľudí. Nezáleží, či ste CEO v korporácií, máte malé bistro, učíte študentov angličtinu, nebodaj máte pod sebou len jednotlivca – vždy nejakým spôsobom vediete. Daniel Coyle napísal presvedčivú knihu, ktorá vám ukáže, čo sú tie správne ingrediencie skvele fungujúcich tímov, kolektívov a skupín.

Kdy – Daniel Pink

Poznáme stovky kníh o tom, ako robiť veci, prípadne prečo ich robiť. Úspešný autor Daniel Pink (Drive) sa teraz pozrel na to, prečo je kľúčové KEDY robiť veci. Výborná kniha o správnom načasovaní. Viete, kedy si ráno máte dať prvú kávu? V ktorej fáze dňa plánovať najdôležitejšie meetingy? When je kniha je plná case studies a reálnych skúsenosti, velmi často aj z bežného života, nielen z binizsu.

Measure What Matters – John Doerr

Má vaša firma problém so stanovovaním cieľov? Alebo skôr len s ich dosahovaním? Tak dávajte pozor, ak ste ešte nepočuli o metóde OKR – Objectives and Key Results.V podstate od začiatku na nej funguje Google – kam ju priniesol investor a autor tejto knihy John Doerr. Objectives – čo chce dosiahnuť? Key results – ako to dosiahnem? Metóda znie banálne, efektívne používanie zas také banálne nie je, ale dajte tomu pár kvartálov, otestujte, ohnite a začnete si to používať podľa seba. S OKR sme experimentovali aj v Martinuse a táto kniha nám s tým pomáhala.

Rebel Talent – Francesca Gino

Okej, budúci rok príjmem do tímu človeka, s ktorým som už na pohovore mal protichodné názory a nevedeli sme sa zladiť. Znie vám to nelogicky? Tak sa skúste nad tým viac zamyslieť a na pomoc si zobrete knižku Rebel Talent. Ak chcete mať vo firme, v tíme, od svojich ľudí viac kreativity, inovácie, toľko omieľaného out-of-box myslenia, musíte to začať podporovať. Ako na to? Kto sú takíto rebels? Ako ich manažovať, koľko slobody im dať? Profesorka z Harvardu Francesca Gino vám dá pár odpovedí.

Great at Work – Morten Hansen

To najlepšie nakoniec? Ak nepotrebujete viesť tím, ale riešite hlavne seba a svoj lepší pracovný výkon, potom je pre vás kniha Great at Work. Nenechajte sa odradiť triviálnym názvom knihy, radšej sa sami seba opýtajte – Ako pracovať menej, ale za to efektívnejšie? Čo je dôležitejšie ako známe „Do what you love“? Dobre spracované návody na konkrétnych príkladoch, všetko podložené výskumom na viac než 5000 zamestnancoch. Toto je inak jedna z najväčších devíz tejto knihy, že je ‚research-based‘ na tisíckach ľudí a nielen ‚my personal experience‘ Autor bol spolutvorcom ďalšej Autor byl spolutvůrcem další skvělé knihy Great by choice.

Ktoré knihy v roku 2018 najviac bavili vás?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *