Marketér fandí futbalu

K napísaniu tohto článku ma motivovala najlepšia reklama, akú som kedy videl. Bez preháňania. Ak vás nezaujímajú zvyšné žvásty futbalového fanúšika, chodťe si ju pozrieť úplne dole 🙂

V poslednej dobe mám pocit, že mám futbal rád viac, ako kedykoľvek predtým. Celkovo si idem na prepojení športu, leadershipu, disciplíny a biznisu, čo je do veľkej miery dané knihami, ktoré som nedávno prečítal, čítam, alebo čítať budem.

Keď som bol malý…

Prvé majstrovstvá, ktoré si doteraz pamätám, boli MS v USA 1994. Vlastne len jeden konkrétný moment, ale veľmi živo – kopali sme si s mojím kamošom loptu na plechovú bránu a pritom sme s rodičmi riešili, či Roberto Baggio bude hrať vo finále, alebo nebude. Išlo o to, kto mal poslednú info z nejakého rádia, ktoré vysielalo pred správy pred pol dňom. Hral. A radšej nemal.

MS 1998 mám spomienky lepšie, ale aj tak si na žiadnu konkrétnu reklamu asi nespomeniem.

Z marketingu akurát tak vtedajší hit – loptu Tricolore od Adidas. Prvýkrát som fandil Holanďanom. A ešte viem, že som sťahoval fotky zo zápasov z stránky fifa.com. Z internetu ‘98!

Asi prvá futbalová reklama, na ktorú si pamätám, bola Soccer vs. Ninjas od Nike, len to bolo k Majstrovstvám Európy 2000. Čo bola ešte dosť technická záležitosť – lopta je guľatejšia a v týchto kopačkách behám rýchlejšie, strieľam presnejšie, bla bla… Z histórie ma asi najviac bavila iná Nike reklama – The Secret Tournament a “Little less conversation, little more action.”

Robil Adidas vôbec nejaké reklamy? :o)

Samba

Dnes začínajú MS v Brazílii. Konečne! Teším sa fest. Vlastne mám pocit, že nikdy predtým som sa na MS netešil viac ako teraz. Ani keď pred 4 rokmi hralo Slovensko v Afrike…

Paradoxom je, že hoci dnes nie som odkázaný na počúvanie správ v rádiu 3x za deň alebo na čakanie GBS do neskorého večera, o chystaných MS viem oveľa menej, ako napr. o tých v francúzskych v 98. Vtedy človek prečítal SMEčkársku prílohu niekoľkokrát za deň odpredu dozadu počas (ne)zaujímavých hodín v škole a cez prestávky vymieňal samolepky do albumov Panini (kupujem dodnes!).

Dnes na to jednoducho nemám čas. Kde teda sledovať?

World Cup of notifications

Stiahol som si do iPadu oficial appku FIFA. Je to pecka. Hrozí informačný pretlak – hlavne ten social hub je spravený úplne parádne. Čiže ak chcete len jednu aplikáciu a môže byť anglická, stačí vám táto. Verzia pre iPhone je v podstate tiež OK, ale iPad dáva oveľa lepší zážitok. Komplet prehľad, kde sledovať, ponúka Mashable.

Twitter opäť spustil integráciu vlajočiek k národným hashtagom, čo nie je diera do sveta, ale…poteší. Príjemnejší je dashboard jednotlivých zápasov, s komplet prehľadom dôležitých tweetov daného zápasu, až po odkazy na Twitter účty hráčov daných krajín. A majú vlastný World Cup of Tweets.

image

Prekvapil Slideshare. Včera mi prišiel mail s top prezentáciami o WorldCup, snáď sa raz k tým zaujímavým dostanem.

Facebook, prirodzene, tiež ponúka vlastný hub. Naviac svetovú interaktívnu mapu – môžete si napríklad pozrieť, kde na svete má Ronaldo najviac fanúšikov v porovnaní so svetovým priemerom. Užitočné? Nie. Zaujímavé. Ale ak chcete, aby vám z pretlaku informácií nepreplo, nepozerajte si to. Do statusu budete môcť samozrejme vybrať, aký konkrétný zápas sledujete.

image

Instagram mám najradšej, lebo je…instantný. A hlavne nie je prepchatý nezmyslami ako Facebook. Chvalabohu stále platí What you follow is what you get. Odporúčam samozrejme účet FIFA (fakt super fotky) a pár ďalších hráčov. Zoznam všetkých je tu. Toto odporúčam najviac, pretože vidíte fotky hráčov, často tesne pred zápasom, ku ktorým sa žiadny novinár nedostane a oproti Twittru – jedna fotka je za tisíc…ehm 140 znakov, že áno? 🙂

image

All in or Risk everything

Vtipné je, že obe najväčšie futbalové značky, Nike aj Adidas, prišli pred MS prakticky s rovnakou komunikáciou. Nie je – Risk everything (Nike) vs. All in or nothing (Adidas) významovo prakticky to isté? Je.

Adidas. Mám rád, hlavne na behanie. Ale urobili vôbec niečo k MS? Okrem toho, že sú oficiálny sponzor, hrá sa s ich loptami, že kolekciu kopačiek Samba predstavili už na jeseň 2013 (wtf) a teraz priniesli čierno-bielu kolekciu do farbami preplnenej Brazílie (celkom smart), tak som ich kampaň nezachytil. Sorry. Musel som pohľadať. Názor si urobte sami. Mňa na tom zaujalo asi len to, že Kanye tam robil hudbu…

Nike mám vo futbale oveľa radšej (asi tak 100:1), ale som z nich trochu zmätený. Risk everything – super nápad, ale to prevedenie…prvé video je len krátky teaser o tom, čo sa deje pred zápasom. Za mňa obyčajné.

Druhý film Winner Stays má síce 80 mil. views na Youtube, ale znovu … moc ma to neoslovilo a nemôžem sa zbaviť toho, že mi vadí, že je to až príliš štúdiové – mám pocit, že tí hráči sa naživo ani nestretli (ok, tak sa to dnes vyrába), ale tu je to žiaľ dosť vidieť.

To ich ďalšia pecka sa k výrobe v štúdiu plne priznáva. 5 minútový animovaný film (vlastne rozprávka), s hlavnými ambasadormi značky, príbeh ako z učebnice storytellingu a skvelé gagy – Zlatanove ego pri vlastnej knihe, Neymarove selfie (pochopíte, ak budete sledovať jeho instagram), Rooneyho robotnícky vzhľad… oproti prvému videu 100 a 1, tlieskam. Zase ale…nemôžem sa ale zbaviť pocitu – čo to má byť? Bolo to plánované už pri výrobe toho prvého filmu? Alebo boli na tie prvé zlé ohlasy? Vôbec mi to spolu nehrá. Príde ešte štvrtý film? Čiernobiely nemý?

A pozor, ešte je tu jedna značka. Karnevalové ružovo-modré kopačky a 8 reprezentácií, ktoré na MS oblieká. Hoci v minulosti mali niekoľkokrát najviac oblieknaých tímov, toto je teraz ich strop by som povedal. A je to PUMA, ak ste si nespomenuli.

FIFA World Cup Kit Suppliers Brazil 2014

Tí ďalší

Samsung nie je oficiálny sponzor, ale má kvantum peňazí a rozhodol sa, ako už je to u nich vznikom, vyhodiť ich do vzduchu, zaplatiť najväčšie futbalové hviezdy a vyrobiť intergalatický, animovaný zápas o zachránu planéty. S Beckenbauerom na čele. Ok, asi je to primárne určené pre iné trhy… U mňa to ešte do rakvy klincuje ich večné spamovanie v newsfeede cez Sponsored stories.

SONY je síce oficiálny sponzor, ale po jeho kampani k MS som opäť musel pátrať. 300 000 views za pol roka…

Adrianu mám rád, ona za to nemôže, ale úprimne…what? KIA, oficiálny sponzor. So far, so worst.

Ostatné nestoja za to Emirates, Coca Cola song, VISA.

Najlepšia reklama ever.

Týždeň mi to ležalo v inboxe, než som sa k tomu dostal (dík za tip Šmajda). Vlastne som na to skoro zabudol. A potom som bol za 5 minút pribitý do sedačky. Hrdosť, rodina, zodpovednosť, rituály, náboženstvo, stres, nervy, láska, adrenalín, sex(!) a hlavne hudba (tá hudba!)…5 minútový náklad emócií. Zimomriavky odkedy prvýkrát pustia ten song, až do konca. Áno, tiež tam majú ambasadorov ako nalúskaných (a nielen futbalových), tiež to muselo stáť majlant, ale…je to epické. Je možné, že som ovplyvnený, hudba je tiež pre mňa veľa a rovnako mi veľa pomáha v koncetrácií (pustiť si hip hop pred skúškou bol rituál, rovnako ako teraz Niggas in Paris pred štartom behu :)). Čiže, “vídím sa tam”. The Game Before The Game.

No ale uznajte? Pre mňa je to najlepšia reklama ever. Bodka.

Joga Bonito!

Tak, poďme si to užiť! Appky sú fajn, socmed sú fajn, HDTV je fajn, ale nezabudnime popritom aj behať po vonku a nestráviť to celé pred obrazovkami a displejmi 🙂

Upozornenie: Pri písaní tohto článku neboli použité slúchatka Beats by Dr. Dre a článok je silno ovplyvnený autorovým postojom ‘Forever young’.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *